Ručni radovi

ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Šarene vučike



Dragi posjetitelji moga bloga,
danas bih Vam predstavila još jednu zahvalnu trajnicu, stanovnicu moga vrta. To je vučika ili vučjak, neizbježni stanovnik svakog seoskog vrta. Sjećam se da  ih je baka  jednostavno zvala klasići.Neumorno su cvali i svakog proljeća krasili njen vrt.


Kao što sam već rekla, vučika je trajnica i razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem biljke u proljeće.Na ocvalim klasićima se stvaraju mahune koje nose 8 do 12 crnih ovalnih sjemenki.


Nakon što mahuna sazrije, puca i sjemenke se same rasijavaju.Dosta im je dobra klijavost i već za par dana, ukoliko su uvjeti povoljni izbija nova biljka. Nažalost, neće cvjetati prve godine, ali se isplati čekanje jer idućeg proljeća će Vas obradovati prekrasnim cvjetovima.


Puževi naprosto obožavaju mlade biljke i u stanju su čitavu biljku uništiti. Upravo zbog toga bih preporučila sijanje u saksije pa tek kad biljka bude dovoljno jaka, da se odupre najezdi ovih       proždrljivaca, presađivanje na stalno mjesto.


Vučike cvjetaju  u najrazličitijim bojama i kombinacijama. Tako kao mene plava cvate u kombinaciji sa bijelom, roza također sa bijelom dok narandžasto crvena ima žutu za kombinaciju.



Najljepše izgledaju u grupama, ali su i kao pojedinačni primjerci dosta impresivne.Pošto zauzimaju dosta prostora treba im pronaći odgovarajuću lokaciju.



Nakon što prođe cvatnja orežemo ocvale stapke, te možemo očekivati ponovnu cvatnju za kratko vrijeme. Naravno ostavit ćemo pokoji cvat da mahune i sjemenke u njima sazriju.



Sjemenke je najbolje odmah posijati, jer im je klijavost tada najveća a i temperatura i ostali uvjeti za nicanje su povoljni. Također ima dovolno vremena da se do zime razviju mlade i jake nove biljke.



Dragi čitatelji, nadam se da sam Vas  današnjim postom  makar malo zainteresirala za ovu prekrasnu trajnicu.


Želim Vam svima lijep početak novog radnog tjedna. Pozdrav iz seoskog vrta.