Ručni radovi

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Blagdan Božića u seoskom vrtu


Dragi prijatelji Čestit Božić i sveto  Isusovo Porođenje, tako se čestita u našem kraju odvajkada Božić.Najljepši dani u godini su polako iza nas. Nadam se da ste ovaj blagdan proslavili sretni i veseli u krugu svojih najdražih.Božić nije prepuna trpeza, Božić se najprije rađa u srcu da budemo otvoreni u ljubavi jedni prema drugima, da prihvaćamo jedni druge, da nastojimo razumjeti jedni druge i onda kad je teško i naizgled nemoguće.Donosim par slika s božićnim motivima iz mog seoskog vrta.


Božićni običaji našeg kraja i ovog dijela Bosanske Posavine od davnina su nezamislivi bez badnjaka. Badnjak je najčešće grana hrasta. Bitno je da je grana prepuna listova i da izgleda kićeno. Nije bez razloga to baš grana hrasta. Hrast je simbol dugovječnosti, jakosti i snage, čime su naši stari priželjkivali te osobine za sebe i svoje obitelji.


Na Badnje jutro dok se još nije potpuno svanulo dolaze djeca, zazivaju domaćina kuće i čestitaju riječima: Oj, domaćine badnjak na kuću Bog i Božić u kuću, čestitam ti Badnjak Adama i Evu.Onda se grana badnjaka nasloni na kućni ulaz i stoji tako sve do blagoslova obitelji.


Naravno da ih domaćin kuće daruje.Danas je to novac i slatkiši a u stara vremena jabuke, orasi ili malo prosušena domaća kobasica.



Nekada su  dekoracije za božićne blagdane bili plodovi rada ruku težaka i seljaka, crvene domaće jabuke i češeri bile su neizbježni dekor.


Pšenica je ove godine posebno lijepa i gusta, stari običaji kažu da će godina biti plodonosna. Stihovi prelijepe pjesme Narodi nam se vele: Daj nam Bog zdravlja, sreću, veselja na tom mladom ljetu svega obilja.


A to obilje ne smije biti samo materijalno nego i duhovne prirode.Moramo se truditi oko toga jer to je bitnije od svega.


Čestit Božić i sveto Isusovo Porođenje.
Čestita ti duša bila.

Lijep pozdrav iz mog seoskog vrta dragi čitatelju.