Ručni radovi

utorak, 30. lipnja 2015.

Lipanjski dani u seoskom vrtu

Dragi čitatelju,

lipanj je što se tiče vremenskih prilika bio vrlo promjenljiv.Bilo je tu prevrućih dana s temepraturama iznadprosječnih za lipanj ali je bilo i onih dana kada bismo slobodno mogli zapaliti vatru koliko je bilo hladno.Što se tiče vrta, imam osjećaj da je mojim biljčicama i pored svega nabrojanog lipanjsko vrijeme godilo. Cvjetne gredice sa trajnicama su prebujne a i povrće lijepo napreduje.



Crna ukrasna kopriva u društvu sa rudbekijom,  nisam vjerovala da ova kombinacija tako lijepo izgleda i da odlično podnosi izravno Sunce.


Odmah pored ove kombinacije cvjeta fizostegija ili narodnim imenom poslušnica. Vrlo zahvalna trajnica, dugo se drži u vazni kao rezano cvijeće.O lakoći uzgoja i njenim skromnim zahtjevima  ime joj govori samo za sebe.


Grimizna pupavica ili ehinacea, također zahvalna trajnica. Lijepa je u kombinaciji sa plavim jednogodišnjim kokotićem i žutom rudbekijom. Pročitala sam da je vrlo ljekovita  za podizanje imuniteta.



Sve ove trajnice mogu na izravno Sunce, i nisu prezahtjevne što se tiče tla. Dovoljno ih je jednom dnevno ujutro ili uvečer zaliti i one će pokazati svu svoju raskoš i ljepotu.



Ovaj plavo-ljubičasti klematis me svakog lipnja obraduje morem cvjetova. Podnosi i sušu i vlagu a stoiči je podnio i prošlogodišnju poplavu i neumorno cvjetao.



Sa lončanicama i nisam nešto posebno zadovoljna ali neke ipak zaslužuju da ih pokažem. Jedna od njih je afrički ljiljan. Iako ga imam u nekoliko lonaca i trudim se pružiti mu adekvatnu njegu ove godine cvjeta samo jedan lonac i jedna stapka. Negdje sam pogriješila ali gdje...



Možda sam ga ipak držala preko zime u pretoplom. bilo je par ekstra hladnih dana i bilo me je strah da  ne smrznu.


Kraljevski ljiljan polako otvara svoje prve cvjetove. tako mu dugo vremena treba a ja nestrpljiva da osjetim njegov opojni miris. Isplati se čekanje, uistinu je kraljevski.


Crvena prošlogodišnja dipladenija neumorno cvjeta. Iako cvjetni znalci tvrde da može na izravno Sunce, moje iskustvo je ipak skloniti sa direktne sunčeve svjetlosti jer joj latice brzo poprime svijetlu boju a i listovi žute.


Takođe prošlogodišnja fuksija lijepo cvjeta iako stalno muku mučim s njom zbog bijelih mušica.


Toliko u ovom postu dragi posjetitelju moga bloga, nadam se da će vam se barem nešto svidjeti. Želim vam sve najbolje. Obradovat će me Vaši komentari ili iskustva vezana za cvijeće, vrt i uzgoj povrća. Svako dobro.